Menu Sluiten

Onze Reuzen

Onze Reuzen

Reuzen zijn iets typisch voor Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Overal ter wereld vind je reuzen maar nergens zoveel als hier. Wat de Vlaamse reuzen zo speciaal maakt is dat ze kunnen dansen. De 90 kg zware Jean le Bûcheron uit Steenvoorde al wat vlotter dan de 750 kg zware Jan Turpijn uit Nieuwpoort, maar toch, ze dansen bijna allemaal en dat maakt ze ook zo populair in het buitenland.

Vader Breughel

Met het succes van het breugheluniform waardoor de harmonie heel wat bekendheid verwierf in de streek, groeide stilaan de idee om ook een reus te maken die echt bij de harmonie paste. “Vader Breughel” was geboren: een enthousiast dansende reus, een volksmens, een levensgenieter, met een bolle buik en een pint schuimend bier in de hand.

De reus werd ook ontworpen door Adhemar Vandroemme, die de kop en de handen maakte. Enkele vrijwilligers uit de fanfare bouwden de rest. De reus maakte zijn eerste publieke optreden, samen met de harmonie en de dansgroep, op 24 juni 1962 tijdens een folkloristische stoet in Hazebrouck (F). Op 30 september van datzelfde jaar werd de reus tijdens de ‘Breugheliaanse feesten’ officieel ingeschreven in het bevolkingregister van de gemeente Nieuwkerke.

Deze ‘Breugheliaanse feesten’ werden elk jaar in oktober gevierd en herinnerden aan de welvaart van het middeleeuwse Nieuwkerke. De lakennijverheid kende toen een hoge bloei en zorgde voor ruime welstand, de mensen leefden op grote voet. Vader Breughel stelt dan ook de typische volksmens voor uit deze periode.

Vader Breughel is 4m hoog, weegt 80 kg en wordt gedragen door 2 sterke mannen.

Met het verdwijnen van de dansgroep in de jaren ’70, verdwenen ook onze reuzen naar de achtergrond. Doordat de reuzen nog heel weinig op straat kwamen verdween ook de vaste groep reuzendragers en de reuzen werden op wielen geplaatst. In 1993 kregen onze beide reuzen een grondige opknapbeurt en sindsdien worden ze ook opnieuw gedragen.

Op vandaag is Vader Breughel nog steeds de meest enthousiaste van onze reuzen. Hij vergezelt de harmonie een 4-tal keer per jaar op uitstap. In 2003 ging hij zelfs mee met de harmonie naar Vallgorguina (Spanje).

Jacques de la Douve

Jacques de la Douve is een historische figuur. In 1408 was hij “Heer van Nieuwkerke”. Die titel kwam van een verre voorvader die een stuk grond aan de bevolking schonk waarop de kerk van Nieuwkerke gebouwd werd. De Heren van Nieuwkerke woonden in een kasteel dat zich niet ver van de huidige kerk bevond. Jacques de la Douve was naast heer van Nieuwkerke ook hoofd van het magistraat van de stad Belle. Na zijn dood vielen Franse soldaten Nieuwkerke binnen, verwoestten het kasteel en staken de kerk in brand. Daarop schonk Isabelle de la Douve, zijn enige dochter, alle resten van het kasteel aan de parochie om de kerk opnieuw op te bouwen. Het kasteel werd nooit meer opnieuw opgebouwd.

Jacques de la Douve is de oudste van onze 2 reuzen. Hij werd getekend en gebouwd door de kunstenaar Adhemar Vandroemme uit Ieper en zag het levenslicht in het jaar 1961. Zijn eerste publieke optreden was tijdens de folkloristische stoet op kermiszondag van datzelfde jaar.